Nieuwsbrief Q1 2021

Finch Actueel

Start bouw M’DAM!

De kop is er af! Op maandag 11 januari zetten wethouder Jelle Kaars van de gemeente Waterland en Ed de Weijer van BMB Ontwikkeling BV symbolisch de eerste schop in de grond en gaven hiermee het startsein voor de bouw van M‚ÄôDAM. 

Vanwege de lockdown waren de bestuurders van de overige bouwpartners, De Groot Vroomshoop, Wooncompagnie en uiteraard Finch Buildings, symbolisch aanwezig met een portretfoto. 

Deze zomer staat het (voorlopig) grootste houten woongebouw van Nederland in Monnickendam! Tot die tijd zullen we de voortgang blijven posten via onze kanalen.

Lees verder:
https://finchbuildings.com/persbericht-eerste-paal-mdam/

Fabriek van Houten Gebouwen

Op de valreep van 2020 kwam er goed nieuws vanuit het Oosten van Nederland, met de opening van de ‚ÄėFabriek van Houten Gebouwen‚Äô. Onze partner De Groot Vroomshoop Groep heeft daarmee een toekomstgerichte investering gedaan, waarmee verder kan worden opgeschaald met Finch Buildings. Vanaf 2021 rollen onze modules van de band in Enschede en kunnen we onze opdrachtgevers nog beter bedienen.  

We zijn trots op onze samenwerking en hebben veel zin in de projecten die op stapel staan. We zijn klaar voor de toekomst!

Lees verder:
https://finchbuildings.com/nieuwe-assemblagestraat-voor-finch-modules/

Manifest Vorm

Finch Buildings werkt al sinds 2014 aan een duurzame, emissieloze bouwsector. Het ondertekenen van het manifest van Vorm was daarmee niet meer dan logisch. Het manifest streeft naar een eerlijk speelveld voor een duurzamer Nederland. De rekenmethodieken die worden gebruikt voor het berekenen van de milieubelasting van bouwmaterialen, voldoen namelijk niet aan hun belangrijkste doel: het beperken van de CO2 emissie tijdens de productie van bouwmaterialen. Samen met andere grote partijen uit de bouwbranche, doen wij een oproep aan politiek en beleidsmakers om, voorbij de belangen van de bouwindustrie, te zorgen voor rekenmethodieken die het gebruik van zeer emissie-vriendelijke materialen sterk bevorderen. 

Lees verder:
https://vorm.nl/nieuws/manifest-een-eerlijk-speelveld-voor-een-duurzamer-nederland

Vijf nieuwe collega’s

In de afgelopen maanden hebben we vier nieuwe collega‚Äôs verwelkomd bij Finch.¬†Sinds enige tijd hebben we versterking van Adan Cardak¬†en Jasmijn Rothuizen. Beiden zijn eind einde vorig jaar begonnen als junior architect bij Finch Buildings. Naast het werk bij Finch, zijn Jasmijn en Adan bezig met hun afstudeertraject op de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Onlangs zijn ook Jo√ęlle Simons¬†en Sam Knetsch¬†begonnen. Sam is aan de slag gegaan als Bouwkundig tekenaar en BIM modelleur. Jo√ęlle gaat het aankomende half jaar aan de slag met een afstudeervraagstuk omtrent de communicatie en positionering van Finch Buildings. En last but not least, Thomas Geenen is na een halfjaar elders afstuderen weer terug bij Finch!
 
Adan, Jasmijn, Jo√ęlle, Sam en Thomas: welkom bij Finch!

City Deal

Er moet in Nederland veel en snel bijgebouwd worden. Maar ook duurzaam, energieneutraal en zonder uitstoot van CO2 en stikstof. Een antwoord op deze uitdaging is circulair en conceptueel bouwen. Dit biedt kansen om de woningbouwopgave snel en met een zo klein mogelijke milieu-impact te realiseren. 

Op 10 januari 2021 werd de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen ondertekend door gemeenten, provincies, het Rijk, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Doel is om uiterlijk in 2023 alle projecten zo circulair mogelijk uit te vragen, zodat in 2030 circulair bouwen de standaard is. 

Uiteraard heeft ook Finch Buildings de City Deal ondertekend. Samen bouwen aan een betere toekomst!

Lees verder:
https://finchbuildings.com/finch-buildings-tekent-city-deal/


Finch Media

“Het grootste massief houten gebouw van Nederland mag eindelijk worden geplaatst”

“Het heeft wat bloed, zweet en tranen gekost. Twee√ęneenhalf jaar later dan gepland kan in Monnickendam eindelijk worden begonnen met de bouw van (voorlopig) het grootste houten woongebouw van Nederland.
Eind 2018 had het veelbelovende project er eigenlijk al moeten staan, maar het wordt nu de zomer van 2021. Driedubbel pech heeft het project met 62 woningen in Monnickendam gehad, zuchtte Jurrian Knijtijzer, bedenker van de modulaire, houten woningen met de naam Finch Buildings, tijdens de lange aanloop naar het project. Bezwaren van omwonenden, een late rechtsgang en nieuwe jurisprudentie. Maar het kan allemaal worden vergeten en vergeven.‚ÄĚ

Lees verder: https://www.cobouw.nl/marktontwikkeling/nieuws/2021/01/het-grootste-houten-gebouw-van-nederland-mag-eindelijk-worden-geplaatst-101291948


Finch Inspiratie

Drijvend kantoor

Een drijvend kantoor voor het Global Center on Adaptation, afgemeerd aan de Rijnhaven in Rotterdam, is een gebouw dat wordt omschreven als een gebouw voor een nieuw tijdperk. Off-grid en koolstofneutraal, zal het drijven Рin plaats van overstromen Рals het waterpeil stijgt als gevolg van klimaatverandering. Leuk en functioneel, vormt het ook een sleutelelement in een pas herontwikkelde havenomgeving door openbare ruimte aan het water te bieden. Met daarbij zelfs een zwembad! 
 
Lees verder:
https://www.powerhouse-company.com/for-office


Finch Facts

CLT Handleiding

Architectenbureau Inbo heeft onlangs onderzoek gedaan naar de toepassing van CLT in Nederlandse bouwprojecten. Inbo voerde hiervoor gesprekken met ervaringsdeskundigen in de bouwsector. Als houtbouwer sinds 2014, kon Finch Buildings uiteraard niet ontbreken. Ook collega-bedrijven Team V Architectuur, Arup en Pieters Bouwtechniek BV en houtconstructies waren bereid hun kennis te delen, waarmee de handleiding een waardevol document is geworden. Architecten, aannemers en conceptontwikkelaars kunnen daarmee gebruik maken van de kennis over houtbouw die in de afgelopen jaren in opgebouwd door de samenstellers van de handleiding.

Lees verder:
https://finchbuildings.com/handleiding-bouwen-met-clt/