Finch prijkt met module op Dutch Design Week

Van 22 t/m 30 oktober op het Stadhuisplein in Eindhoven

 

Finch Buildings exposeert haar getransformeerde woonmodule als onderdeel van de expositie van het COA ‘a Home away from Home’. Als winnaar mochten wij deelnemen aan de Dutch Design Week en een investering doen in de doorontwikkeling van het product.

Het publiek en zakelijk geïnteresseerden kunnen een kijkje komen nemen in de module en zich laten informeren over het circulaire, energiezuinige ontwerp.

Door asielzoekers getest
Het COA zag gedurende de voortgang van de prijsvraag dat Finch Buildings met haar product een stap verder was dan andere deelnemers en heeft het team extra uitgedaagd om een wooneenheid zo om te bouwen en in te richten, dat er met verschillende groepssamenstellingen tijdelijk in gewoond kan worden op asielzoekerscentra. Finch Buildings kiest ervoor deze testfase inzichtelijk te maken en besteedt hier tijdens de expositie aandacht aan.

Huisvesting is huisvesten
Een belangrijk argument waarom Finch Buildings tot de winnaars behoort is dat het ontwerp zo aantrekkelijk is, dat het door iedereen bewoond kan worden en niet enkel door statushouders. De modules zijn van binnen aanpasbaar wat een tweede leven niet tot een vraag maar tot regel maakt. Het hout geeft een gezonde en prettige leefomgeving en de woningen hebben volgens kenners een warm design. Het feit dat iedereen er wel in zou willen wonen, maakt dat de acceptatie van de gebouwen in een buurt hoog is én dat er flexibel en gemixt in gehuisvest kan worden. Een absolute eis van veel gemeentes.

Woningcorporaties en de flexibiliteit van Finch
In samenwerking met platform OpnieuwThuis (het samenwerkingsverband van het Rijk, VNG, IPO, COA en Aedes) worden ook woningcorporaties, gemeentes en ontwikkelaars uitgenodigd om zich te informeren over mogelijkheden hoe nieuwe woningzoekenden te bedienen met nieuwe duurzame oplossingen. De marktvraag is er, de innovaties en de middelen ook. De matchmaking en open gesprekken vinden al volop plaats. De flexibiliteit die Finch biedt en de mogelijkheid om gebouwen te laten groeien of krimpen, spreekt de gemeentes en hun woningcorporaties aan.