Weg met de heilige huisjes

Artikel in Het Parool d.d. 4 maart 2016

De huisjes van hout of golfkarton van Amsterdamse fabrikanten zijn mobiel en flexibel. En volgens de makers gaan ze net zo lang mee als een grachtenpand.

BART VAN ZOELEN

Architect en ondernemer Jurrian Knijtijzer spreekt al liefkozend van doosjes. “Elk doosje is hetzelfde,” wijst hij in de timmerfabriek in het Twentse Vroomshoop waar zijn houten woonmodules van 29 vierkante meter worden gemaakt. Evolutionair bouwen, noemt hij dat.

Bij de fabriek staan modules gestapeld over twee lagen in een woonblok van vier. Of met twee naast elkaar en een doorgebroken tussenwand, waardoor een appartement van 58 vierkante meter ontstaat. Het is maar hoe de bewoner het wil. Omdat alles van hout is, kan de tussenwand net zo makkelijk worden teruggeplaatst. Knijtijzer: “Het is zo flexibel als Lego.”

Vandaar: evolutionair bouwen. Niet voor niets heeft Knijtijzer zijn start-up Finch Buildings genoemd, naar de vinken die Charles Darwin op elk van de Galapagoseilanden aantrof, op hun eigen manier aangepast aan de lokale omstandigheden – hét bewijs voor de evolutietheorie.

Lees verder>>