Gouda Winterdijk, een duurzaam houten thuis voor jongeren en spoedzoekers

Gouda Winterdijk, 16 december – Een bijzondere dag op een bijzonder plek. We staan aan de Winterdijk om de oplevering van een houten woongebouw met 60 Finch-appartementen te vieren. Ooit stond hier een school. De houten modules waaruit het gloednieuwe woongebouw is opgetrokken, zijn geplaatst op een staalconstructie op het fundament van de school.

Verder kijken dan vandaag

De woningen zijn bedoeld voor kleine huishoudens. Voor mensen die op dit moment weinig kansen hebben op de woningmarkt: jongeren en spoedzoekers. De bewoners delen een grote woonkamer, bergingen en een wasruimte. Mozaïek Wonen verhuurt de woningen. De woningcorporatie zocht naar een duurzame huisvestingsoplossing. Dat het houtmodulebouw-concept circulair, verplaatsbaar en volledig van hout is, sprak Mozaïek Wonen direct aan. De modules zijn gemaakt van kruislaaghout (CLT) uit duurzaam beheerde bossen. De natuur in huis!

Een overzicht van het Finch Buildings Gouda Winterdijk project

Gouda Winterdijk komt uit de fabriek

In bouwteam realiseerden De Groot Vroomshoop en Finch Buildings het gebouw. De houten modules zijn onder perfecte omstandigheden volledig in de Fabriek van Houten Gebouwen geproduceerd. Kant-en-klaar, dus inclusief wc en badkamer, elektra en installaties van bouwpartners. De bouw op locatie ging zodoende efficiënter, veiliger en sneller dan bij traditionele gebouwen.

Finch Buildings project Gouda Winterdijk
1 van de 4 bouwblokken van het project Gouda Winterdijk.

Verhuisplan

De locatie is in eigendom van de gemeente en heeft voor 10 jaar de functie wonen gekregen. Wordt het bestemmingsplan na 10 jaar niet aangepast, kunnen de woningen gedemonteerd, verplaatst en elders weer opgebouwd worden. De woningen hebben een zeer lange levensduur en mochten de woningen uiteindelijk niet meer nodig zijn dan wordt het kruislaaghout (CLT) uit dit woongebouw geoogst. Zo krijgt het CLT een tweede leven en behoudt het zijn waarde.

Het houten gebouw wordt na 10 jaar verplaatst naar een andere locatie.