Onderzoek naar materiaal optimalisatie

Bij Finch Buildings streven we naar het ontwerpen van een volledig circulaire en duurzame woning. Dit heeft in grote mate invloed op de keuze van bouwmaterialen. Daarom stellen we onszelf constant de vraag of het nog beter kan. In deze zoektocht wordt veel samengewerkt met externe partijen.

Bèta-gamma studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben onder begeleiding van The Rock Group een materiaal optimalisatie onderzoek gedaan. Er is een adviesverslag voor materiaal optimalisatie opgesteld voor Finch Buildings. In dit verslag zijn alternatieve bouwmaterialen onderzocht voor de isolatie, de dakbedekking, de douchewand en vloer van de badkamer. De bouwmaterialen moeten voldoen aan de eisen van een circulaire economie en zo min mogelijk CO2-uitstoot produceren tijdens productie en gebruik. Om dit te onderzoeken is een cost/impact analyse uitgevoerd aan de hand van de milieuclassificaties van het Nederland Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE).

Er is geconcludeerd dat Finch Buildings voor de thermische isolatie en de vloerbedekking al het meest duurzame en circulaire materiaal gebruikt. Er is nog optimalisatie te behalen voor de dakbedekking. Hierbij moet vermeld worden dat de voorgestelde alternatieven voor dakbedekking een hogere investering vereisen. Een nieuwe ontwikkeling in de toekomst is mogelijk een groen dak.