FINCH BUILDINGS GAAT MET AMAVI CAPITAL VOOR VERSNELDE GROEI

AMSTERDAM [17 maart] – Met het registreren van de aandelen werd het officieel bekrachtigd: het Belgische AMAVI Capital en het Nederlandse Finch Buildings gaan nauw samenwerken. De kapitaalinjectie van AMAVI Capital biedt Finch Buildings de mogelijkheid om de stap te zetten van lineaire naar exponentiële groei. 

Circulaire disruptie in de bouw 

De vastgoedsector kan veel efficiënter en sneller opereren door de vlottere adoptie van technologie en innovatie. Een investering in Finch Buildings past naadloos bij de strategie van AMAVIFinch Buildings is een disruptor in de conservatieve bouwsector. Met het ‘Finch Platform’ geeft het bedrijf invulling aan een nieuwe realiteit: circulair, off-site en CO2-positief bouwen. 

In Europa is de bouwsector verantwoordelijk voor 36% van de CO2 uitstoot. De helft van de grondstoffen die aankomen op de bouwplaats worden weggegooid en gemiddeld genomen moet 1/3e van de taken opnieuw worden uitgevoerd. De modulaire gebouwen van Finch Buildings worden geproduceerd in een gecontroleerde fabrieksomgeving, waardoor alles op tijd, binnen budget en zonder fouten opgeleverd wordt. Finch Buildings heeft hiervoor een platform ontwikkeld; een bibliotheek aan standaard componenten waarmee gebouwen te “componeren” zijn. Zo hoeft niet bij elk nieuwbouwproject steeds het wiel uitgevonden te worden. 

Het systeem van Finch laat tegelijk veel architectonische vrijheid toe, maar vertrekt steeds vanaf een aantal gestandaardiseerde componenten. De modules van Finch zijn gemaakt van massief hout (CLT of “Cross Laminated Timber”). Dit materiaal is volledig hernieuwbaar en circulair en creëert een gezonde leefomgeving voor zijn gebruikers. In Nederland worden de modules geassembleerd door De Groot Vroomshoop, onderdeel van Volker Wessels. De projecten die met de Finch modules worden gebouwd zijn gebouwen met meerdere verdiepingen, zoals appartementencomplexen, kantoorgebouwen of hotels. Op dit moment is het met het systeem mogelijk gebouwen tot zestien verdiepingen hoog te ontwikkelen. In Nederland heeft Finch Buildings ongeveer 1.000 modules gerealiseerd, inclusief de modules die gepland staan voor 2021.

Pionier

Het Amsterdamse Finch Buildings loopt sinds 2014 vóór op de markt met dit modulaire en circulaire platform. Angel-investeringen van Rockstart en Stichting DOEN in een eerdere investeringsronde hebben Finch Buildings als startup geholpen. Samen met AMAVI versnelt de scale-up nu de ontwikkeling van haar platform en vergroot daarmee haar voorsprong als houtbouwer. De innovaties en technologie die Finch ontwikkelt, zijn beschikbaar voor architecten en ontwikkelaars via het Finch Buildings systeem-platform en kunnen daarmee sneller door de markt worden geadopteerd. Daarmee draagt ze bij aan de shift naar duurzaam bouwen als gemeengoed. Een doel dat besloten ligt in het DNA van Finch Buildings.

Groeikapitaal voor Finch Buildings

De investering van AMAVI biedt Finch Buildings naast de mogelijkheid om versneld te investeren in het Finch Platform een netwerk om ook buiten Nederland actief te worden. Het bedienen van de Belgische markt – waar circulair bouwen hoog op de agenda staat – is een eerste stap richting verdere internationalisering. 

Jurrian Knijtijzer, oprichter van Finch Buildings, is verheugd over deze volgende stap: ‘AMAVI Capital biedt Finch Buildings méér dan een investering. Het is een actief meedenkende partner die haar netwerk inzet om de bedrijven waarin zij investeert actief bij te staan. We kijken er naar uit om samen met hen onze impact uit te bouwen. De tijd van pionieren ligt achter ons, nu gaan we schalen.’

Frederic Van den Weghe, managing partner van AMAVI, voegt daar aan toe: ‘Er is meer betonmassa dan biomassa op deze wereld en daar wil Finch verandering in brengen: het systeemconcept van Finch met massief hout is zeer schaalbaar en biedt antwoorden op de groeiende behoefte aan kwalitatieve en duurzame woningen, kantoren, scholen en zorgvastgoed en dit dankzij het modulaire karakter zowel als tijdelijke oplossing, alsook permanent.’

Internationalisatie

Finch Buildings bekijkt momenteel al eerste projecten in België, maar wil ook andere veelbelovende markten veroveren zoals Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Lokaal zal zij steeds beroep doen op ervaren aannemers en productiepartners om de modules te produceren. 

Wil u graag weten wat Finch Buildings voor uw volgende project kan betekenen, ga naar www.finchbuildings.com of stuur een bericht naar info@finchbuildings.com.

Finch Buildings project Alkmaar
Kees Hummel

Over Finch Buildings

Finch Buildings werkt aan een toekomst waarin gebouwen een oplossing zijn voor het klimaat probleem. Gebouwen die modulair zijn ontwikkeld en zich aan kunnen passen naar omgeving en omstandigheden. 

Met Finch Buildings moet duurzaam wonen beschikbaar worden voor iedereen. Alleen dan zijn we in staat om de grootst mogelijke impact te maken. Het omlaag brengen van de hoeveelheid CO2 in onze atmosfeer, daarmee bijdragend aan het herstel van de balans op onze planeet. 

Over AMAVI Capital

AMAVI is een onafhankelijke pan-Europese investeerder die werd opgericht om de groei te ondersteunen van de meest toonaangevende en beloftevolle bedrijven actief in de PropTech-sector en focust daarbij geografisch op de Benelux, Scandinavië, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. 

AMAVI wil een brug slaan tussen de traditionele vastgoedsector enerzijds en de meest baanbrekende Europese PropTech-bedrijven anderzijds, door haar gecombineerde expertise en netwerk uit de vastgoed-, technologie- en investeringswereld optimaal in te zetten. AMAVI werkt samen met de spelers die de vastgoedwereld van morgen vormgeven en creëert zo bedrijven die de plaatsen waar we vandaag wonen, werken en ontspannen radicaal veranderen.