Bouwen met CLT: Handleiding

Bouwen met CLT: Handleiding door Info

In de Nederlandse bouwsector is veel belangstelling voor bouwen met CLT. Er ontbreekt alleen nog kennis over dit onderwerp. Hierdoor wordt houtbouw nog niet grootschalig wordt toegepast. De collega’s van architectenbureau Inbo hebben onderzoek gedaan naar de toepassing van CLT in Nederlandse bouwprojecten.

Inbo voerde hiervoor gesprekken met partijen in de bouwsector, die ervaring hebben met bouwen in hout. Als houtbouwer sinds 2014, kon Finch Buildings uiteraard niet ontbreken. Onze architecten hebben kennis ingebracht over modulair ontwerpen en bouwen met CLT op basis van Finch-projecten in Alkmaar en Monnickendam. Ook collega-bedrijven Team V Architectuur, Arup, Pieters Bouwtechniek en Adviesbureau Lüning waren bereid hun kennis te delen, waarmee de handleiding een waardevol document is geworden.

Inbo, gefeliciteerd met het mooie resultaat. De houtbouwrevolutie is in volle gang!

Bouwen met CLT (Cross Laminated Timber)

De mogelijkheden binnen de houtbouw zijn groot. In deze handleiding richten we ons op CLT (Cross Laminated Timber), ook wel massieve houtbouw genoemd. Dat is een constructiemateriaal opgebouwd uit ten minste drie kruislings verlijmde enkel laags latten die haaks op elkaar zijn geplaatst, te gebruiken als wanden en vloeren. Hierdoor is dit een veelbelovend houtproduct met ongeveer dezelfde sterkte en toepassingsmogelijkheden als beton. CLT zou daarom een goed alternatief voor beton kunnen zijn.

Voor wie is deze handleiding?

Deze handleiding is in eerste instantie gemaakt voor architectenbureaus die houtbouw willen toepassen. Daarnaast hopen wij ook andere bouwpartners, zoals aannemers, adviseurs, opdrachtgevers en ontwikkelaars met deze handleiding enthousiast te maken en te laten zien waarom een omschakeling in de bouwsector nodig is.

De handleiding zelf ook lezen? Klik hier