Finch Buildings in de Filipijnen

Met de Mission Statement ‘Duurzaam en gezond vastgoed bereikbaar maken voor iedereen’Ā in gedachte zocht Jurrian samen met 2 studenten van de TU Delft (Joran van Schaik en Pieter Ham) naar een oplossing voor het wonen in een overstroomgebied in Hagonoy, Filipijnen. Joran en Pieter ontwierpen als afstudeeropdracht amfibische gebouwen die – net als de Finch modules – circulair, gezond, mooi en duurzaam zijn. Met deze amfibische gebouwen kunnen grote stappen gezet worden in verbeteringen van levenssituaties van de mensen (in Hagonoy).

IMG_7792

Foto: Pieter Ham in een door overstroming geteisterde woning

Promotie onderzoek door Pieter Ham

Vanuit TU Delft global initiativeĀ (http://www.delftglobal.tudelft.nl) heeft Pieter nu een PhD fonds gekregen waarmee hij voor de komende 4 jaar het project verder uit kan bouwen. In eerste instantie zal er een pilot project worden gestart in Hagonoy waarin een aantal prototypes gebouwd gaat worden. Parallel wordt er in 2017 gezocht naar investeerders die willen investeren in kwalitatief goede huurwoningen. De bouw van de woningen wordt gedaan door lokaleĀ mensen met behulp van lokale bouwmaterialen.

Momenteel kunnen de mensen – door gebrek aan financiĆ«n – met moeite een huis bouwen. Doordat door wateroverlast de huizen steeds zwaar beschadigd raken, komt men niet toe aan kwaliteitsverbetering van de woning. Immers, de schaarse middelen moeten steeds opnieuw worden ingezet voor schadeherstel. Een onderdeel van het project is dan ook om te zoeken naar een manier om wonen betaalbaar te maken, bijvoorbeeld door het invoeren van een systeem van woningcorporaties, waarbij bij huurwoningen standaard een onderhoudspakket wordt aangeboden.

Pieter wordt vanuit het kantoor van Finch Buildings in Amsterdam ondersteund door Joran van Schaik die voor 1 dag per week betrokken blijft bij de ontwikkelingen. Jurrian Knijtijzer – die beide heren heeft begeleid bij hun afstuderen – blijft sturing geven aan het project dat bij ons onder de naam ā€œFinch Filipijnenā€ bekend staat.

ā€WeĀ kunnen nu vier pilot versies gaan bouwen en testen.Ā Ook gaat PieterĀ onderzoek doen naarĀ een strategie voor uitbreiding van dit woningbouwproject naar verschillende gebieden en landen met vergelijkbare problemen,” aldus de heren. Wij wensen ze veel succes!

Achtergrond

In 2014 was Jurrian Knijtijzer – architect, founder en eigenaar van Finch Buildings – in de Filipijnen. Hier werd hij geconfronteerd met de vaak zeer moeilijke omstandigheden waaronder de mensen daar wonen. Met name overstromingen maken sommige gebieden in de Filipijnen in toenemende mate lastig bewoonbaar: de klimaatverandering is hier pijnlijk voelbaar! Terug in Nederland – waterland bij uitstek – bleven de beelden Jurrian bezighouden. Tegelijkertijd waren Pieter en Joran op zoek naar een internationale afstudeeropgave met sociale impact en zo kwamen beide plannen bij elkaar.