ALLE APPARTEMENTEN M’DAM AANGEKOMEN OP BOUWLOCATIE

Bouw massief houten woongebouw in Monnickendam naar eindfase

Appartementen M'DAM gezien vanaf de Pierebaan
Appartementen M’DAM gezien vanaf de Pierebaan. Foto: Jeroen Henning

Monnickendam, 16 juni 2021 – De laatste bouwfase van appartementengebouw M’DAM is ingegaan. Op dinsdag 15 juni zijn de laatste appartementen met groot transport vanaf de fabriek in Enschede op de bouwlocatie in Monnickendam aangekomen. Hiermee is het drie maanden durende prefabricageproces van de 62 houten appartementen afgerond. Het complete casco woongebouw van constructief CLT (hout) is nu gereed voor verdere afbouw. In het najaar ontvangen de toekomstige bewoners de sleutel. 

De laatste bouwfase op locatie bestaat onder andere uit het aanbrengen van gevelmetselwerk en stalen gevelelementen op delen van het woongebouw. Ook worden alle technische installaties en zonnepanelen op de daken aangebracht en aangesloten. De algemene ruimten in het gebouw worden afgewerkt en voorzien van elektriciteit en verlichting. Alle 62 duurzame appartementen worden all-electric opgeleverd. Bij de afbouw hoort ook de inrichting van de openbare ruimten, het aanleggen van de parkeerplaatsen en de groenvoorzieningen, en het voorbereiden van de speciale parkeerplaatsen voor elektrische deelauto’s. 

De laatste appartementen komen aan op de bouwlocatie
De laatste appartementen komen aan op de bouwlocatie. Foto: Jeroen Henning

Nominatie Duurzaam Bouwen Awards

Begin juni is M’DAM genomineerd voor de Duurzaam Bouwen Awards, in de categorie meest duurzame project. Deze categorie heeft betrekking op bouwprojecten die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. De awards zijn een initiatief van de stichting DBA, waarin abcnova, W/E adviseurs, FSC Nederland en Duurzaam Gebouwd hun krachten hebben gebundeld. De stichting heeft als doel verduurzaming van de gebouwde omgeving te stimuleren. Begin juli wordt de winnaar bekend gemaakt. 

Samenwerkende partijen

M’DAM is tot stand gekomen door inzet van een viertal partijen, met elk hun eigen expertise. Het plan is ontwikkeld door BMB ontwikkeling B.V. uit Limmen (onderdeel van VolkerWessels). Het gebouw is een ontwerp van productontwikkelaar en architect Finch Buildings uit Amsterdam. De prefabricage en bouw van het modulaire houtbouwconcept wordt uitgevoerd door De Groot Vroomshoop (tevens onderdeel van VolkerWessels) in haar Fabriek van Houten Gebouwen. Twintig woningen (ten behoeve van sociale verhuur) in het project worden afgenomen door Wooncompagnie uit Hoorn, tevens mede-initiatiefnemer van M’DAM. In het plan worden naast 22 vrije sector koopwoningen ook 20 sociale koopwoningen gerealiseerd. Het hele project is inmiddels verkocht. Meer informatie www.woneninmdam.nl.